Afkoelen arbeidsmarkt

30-03-23

De overhitte arbeidsmarkt. De scenario’s om deze wat af te koelen.

Al geruime tijd merken we dat de arbeidsmarkt oververhit is. In veel sectoren is er een groot gebrek aan personeel. De roep om in te grijpen wordt steeds groter. Maar wat kunnen we doen? Welke denkbare scenario’s zijn er? We hebben ze eens op een rijtje gezet.

Er zijn verschillende scenario's die kunnen worden overwogen om de oververhitte arbeidsmarkt af te koelen. Hieronder staan enkele mogelijke scenario's:

Meer investeringen in opleiding en scholing

Door meer te investeren in opleiding en scholing kunnen werknemers hun vaardigheden en kwalificaties verbeteren en beter aansluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt. Dit kan de concurrentie tussen werkzoekenden verminderen en het aanbod van gekwalificeerde kandidaten vergroten.

Beperkingen op tijdelijke arbeid en flexibele contracten

Het beperken van tijdelijke arbeid en flexibele contracten kan de arbeidsmarkt stabiliseren. Werkgevers zullen dan meer moeten investeren in de ontwikkeling van hun personeel en het aantrekkelijker maken van arbeidsvoorwaarden om werknemers te behouden.

Bevorderen van migratie

Het bevorderen van migratie kan helpen om de arbeidsmarkt te stabiliseren en de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen. Het aantrekken van gekwalificeerde werknemers uit andere landen kan helpen om de tekorten aan te vullen.

Verhogen van de pensioenleeftijd

Door de pensioenleeftijd te verhogen, kunnen oudere werknemers langer doorwerken en zo hun kennis en ervaring behouden. Dit kan de krapte op de arbeidsmarkt verminderen.

Verbeteren van de balans tussen werk en privé

Het verbeteren van de balans tussen werk en privé kan helpen om werknemers langer en tevredener te laten werken. Dit kan leiden tot minder verloop en meer stabiliteit op de arbeidsmarkt.

Een recessie

Op dit scenario hebben we zelf weinig invloed. De rente verhogen zoals nu gebeurt is één van de weinige manieren om economische groei wat af te remmen en daarmee de vraag naar personeel. Een lichte recessie zal wel in staat zijn om in bepaalde sectoren de oververhitting wat te dempen.

Het is belangrijk om te vermelden dat elk van deze scenario's voor- en nadelen heeft en afhankelijk is van de specifieke context en omstandigheden van de arbeidsmarkt maar mogelijkheden zijn er gelukkig wel. Er is geen enkele oplossing die voor alle landen en bedrijven zal werken.

afkoelen-01680179659.jpg