14-01-21
Je hoeft alleen maar het nieuws de afgelopen maanden te hebben gevolgd om te constateren wat we het eigenlijk allemaal veel beter weten. Om maar in de actualiteit te blijven rondom de corona crisis; sommigen weten het beter dan de wetenschap, anderen weten het beter dan de politici en experts. Voor sommigen bestaat het virus niet, voor anderen is het een complot en voor weer anderen snapt de regering er niks van en doen ze alleen maar het verkeerde. Of het nu om de maatregelen gaat of om de vaccinatie.
Ook valt op dat we tamelijk slecht zijn in het opvolgen van adviezen. We vinden het vaak nog niet eens zo erg om een advies te krijgen, maar zulke adviezen opvolgen is dan weer een ander verhaal. We zijn het wel eens dat er maatregelen moeten zijn om het coronavirus enigszins terug te dringen maar ze ook als individu naleven vinden we dan toch wel weer een dingetje. Psychologen hebben daar een mooie term voor: de ‘egocentrische bias’. Het is – kort gezegd – de overtuiging dat we het uiteindelijk zelf altijd beter weten.
De egocentrische bias zien we overal terug. Bij bedrijven, scholen, ziekenhuizen en op alle andere plekken waar twee of meer mensen samen en men elkaars mening vraagt over wat te doen. Ondanks dat vragen naar een ander zijn of haar mening zijn we sterk geneigd toch te doen wat we zelf denken dat het beste is. We moeten ook leren door fouten te maken maar soms hadden die voorkomen kunnen worden door toch naar een ander te luisteren. Vaak doen we dat pas als het te laat is. Wat natuurlijk jammer is, omdat andere mensen belangrijke inzichten te bieden of ervaringen te delen hebben. Inzichten en ervaringen die we zelf ontberen. We kunnen niet immers alles zelf weten ondanks dat we denken van wel..
Een manier om onszelf te "dwingen" om toch het advies van anderen af te wegen en aan te nemen is om vanuit het perspectief van iemand anders aan jezelf dezelfde vraag te stellen als die jij krijgt gesteld. Een andere manier is om je te laten adviseren door mensen die vanuit dit andere perspectief naar jouw vraag kunnen kijken. Het ligt vervolgens aan jezelf in welke mate je dit advies toe laat. Of je nu politicus bent, burger, directeur, wetenschapper of ondernemer.
Wij zien onszelf ook graag als adviseurs die vanuit het perspectief van de kandidaat, het team en de organisatie naar wervingsvraagstukken kijken. Maar daarbij ook advies durven te vragen als dat nodig is.